Wil je graag wat vaker duurzame kinderkleding kopen, maar weet je niet goed waar je op moet letten? Het valt ook niet mee om duurzame kinderkleding te vinden.
Wat is duurzame kleding?
Duurzame kleding is kleding die op een milieuvriendelijke manier is geproduceerd. Dat betekent bijvoorbeeld dat er tijdens de productie weinig wordt verspild en geen schadelijke producten worden gebruikt. Maar duurzaam staat ook voor eerlijk. Krijgen mensen in het productieproces bijvoorbeeld een eerlijk loon? Duurzaam betekent niet perse dat iets biologisch is, maar wel dat het is gemaakt met weinig impact op het milieu en met respect voor mensen en dieren.
Hoe weet je of een kledingstuk duurzaam is? We geven je 3 tips.
1. Let op de materialen
Het materiaal waar een kledingstuk van is gemaakt is een goed begin om te zien of een item duurzaam is. Biologisch katoen is bijvoorbeeld beter voor het milieu omdat er ruim 90% minder water wordt verbruikt en er geen giftige middelen nodig zijn om de katoenplant te verbouwen. Bovendien krijgen de meeste biologisch katoen-boeren een eerlijke prijs.
Deze materialen zijn duurzaam:
- Biologisch katoen (te herkennen aan het GOTS certificaat)
- Linnen
- Tencel
- Bamboe
Deze materialen zijn niet duurzaam:
- Katoen
- Viscose
- Polyester
- Leer
- Vegan leer
Soms valt er te twisten of een materiaal duurzaam is. Zo heeft wol veel duurzame eigenschappen. Het gaat bijvoorbeeld enorm lang mee en het is vernieuwbaar. Maar het houden van schapen en het scheren zelf is dan wel weer milieubelastend. Kies indien mogelijk voor biologisch wol, dat is altijd beter dan gewone wol.
2. Check waar het product is gemaakt
Er zijn een paar keurmerken waaraan je duurzaam geproduceerde kleding kunt herkennen, zoals het Fairtrade keurmerk en het keurmerk van de Fair Wear Foundation.
3. Bekijk de website van het merk
Merken die duurzaamheid belangrijk vinden, zijn hier vaak heel transparant over op hun website en op hun social kanalen. Door de ‘over ons’-pagina op te zoeken van een merk kom je vaak veel te weten over het productieproces. En kun je helemaal niets vinden? Dan zegt dat vaak ook genoeg.